Zdejší pekaři nechávají těstu čas na řádné vykynutí. Hotový Krumlovský pšenično-žitný chléb, vyráběný tradičním způsobem vyváděním třístupňového přírodního žitného kvasu, tak jak se vyráběl po staletí. Klasická výroba kvasu je náročná na prostor, čas, kvalifikaci, čímž je výroba podstatně nákladnější. Dražší výroba společně s potřebou vysoce kvalifikovaných zaměstnanců jsou hlavní důvody, proč mnohé pekárny přešly na výrobu chleba na bázi droždí, zlepšujících přípravků a vysokého podílu pšeničné mouky. Tento chléb je objemově větší, nadýchaný, měkčí, ale rychle vysychá a není trvanlivý.
Krumlovský chléb je vyráběn klasickým přírodním způsobem třístupňovým vedením kvasu, kdy všechna žitná mouka použitá na výrobu chleba projde procesem postupného kvašení. Za příznivé teploty dochází k přirozenému množení kvasinek, při kterém vzniká kyselina mléčná a octová, která vytváří typické chlebové aroma, je přirozeným konzervantem a navíc produkuje účinné látky, které posilují naši střevní mikroflóru a tím naši imunitu. Z těchto důvodů kváskový chléb vydrží mnohem déle, má vysokou kvalitu, neplesniví, je voňavější a velmi zdravý. Dlouhá doba zrání kvasů (24 hodin) z žitné mouky způsobuje přirozenou fermentaci, během které jsou natráveny škroby a bílkoviny a mnoho minerálních látek je pro člověka využitelných. Pro tyto uvedené skutečnosti je kváskový chléb užitečný a zdravý pro všechny a zejména pro osoby se sníženou imunitou a pohybovými problémy.